(untitled) (Вестник транспорта - Transport xabarnomasi, 2025)
Maqolada O‘zbekiston Respublikasida aholi va hududlarning seysmik xavfsizligini taʼminlash bo‘yicha amalga oshirilayotgan islohotlar va chora-tadbirlar tahlil qilinadi. So‘nggi yillarda mamlakatda seysmologiya, zilzilabardoshlik va aholini zilzilaga tayyorlash sohalarida qonunchilik va ilmiy asoslar mustahkamlandi. Seysmik xavfsizlikni taʼminlashning ustuvor yo‘nalishlari doirasida zamonaviy monitoring va erta ogohlantirish tizimlari joriy etildi, bino va inshootlarning zilzilabardoshligini baholash hamda elektron texnik pasportlashtirish amaliyoti yo‘lga qo‘yildi. Shu bilan birga, ilmiy laboratoriyalar faoliyati kengaytirilib, seysmologik tadqiqotlar samaradorligi oshirildi. Ushbu ishlar mamlakat aholisining xavfsizligini taʼminlash, tabiiy ofatlardan kelib chiqadigan iqtisodiy va ijtimoiy talafotlarni kamaytirishga xizmat qilmoqda.