(untitled) (Вестник транспорта - Transport xabarnomasi, 2025)
Ushbu maqolada bazalt va po‘lat tolalarning zamonaviy qurilish materiallari, xususan, fibrobeton tarkibidagi o‘rni, ahamiyati hamda ularning betonning fizik-mexanik xususiyatlariga ta’siri ilmiy asosda tahlil qilingan. Tadqiqotda turli turdagi tolalar bilan mustahkamlangan betonlarning afzalliklari, ularning mustahkamlik, elastiklik, yoriqlarga chidamlilik kabi ko‘rsatkichlarini yaxshilashdagi roli yoritilgan. Ayniqsa, bazalt tolalarning ekologik xavfsizligi, yuqori issiqlik barqarorligi, kimyoviy ta’sirlarga va korroziyaga chidamliligi bilan ajralib turishi ta’kidlangan. Maqolada tolalar qo‘shilgan betonning termik xususiyatlari, energiya tejamkorligi hamda ularning yo‘l, sanoat, gidrotexnika va fuqarolik qurilishi sohalarida qo‘llanilish istiqbollari haqida batafsil ma’lumotlar keltirilgan. Olingan natijalar bazalt va po‘lat tolalarning qurilish materiallari sifatini oshirishda muhim ahamiyatga ega ekanligini ko‘rsatadi.