(untitled) (Вестник транспорта - Transport xabarnomasi, 2025)
Ushbu maqolada uzunligi 40 mm bo‘lgan shisha tolalarni bilan beton tarkibiga dispers armaturalash orqali fibrotemirbeton to‘sinlarning nazariy yuk ko‘tarish qobiliyati tahlil qilindi. Nazariy hisob ishlari shuni ko‘rsatdiki, tolalar miqdori 0.1÷0.5% oralig‘ida bo‘lganda to‘sinning maksimal yuk ko‘tarish qobiliyati sezilarli darajada oshadi. Eng yuqori samaradorlik 0.2% shisha tolali fibrotemirbeton to‘sinlarda kuzatildi. Olingan natijalar mavjud ilmiy adabiyotlar bilan mos kelib, dispers armaturalashning samaradorligini nazariy jihatdan tasdiqlaydi. Ushbu ish konstruktiv samaradorlikni oshirish, optimal tolalar miqdorini aniqlash va shisha tolali fibrobeton to‘sinlarning yuk ko‘tarish xususiyatlarini tahlil qilishga xizmat qiladi. Nazariy natijalarni eksperimental sinovlar bilan taqqoslash orqali kelgusidagi tadqiqotlar samaradorligini oshirish mumkin.