(untitled) (Вестник транспорта - Transport xabarnomasi, 2025)
Mazkur maqolada qishloq xo‘jaligi ishlab chiqarishida frezali-kultivatorlarning ahamiyati va ularning ishchi organlarining yeyilish muammolari batafsil tahlil qilingan. Freza pichoqlarining yeyilishi tuproqqa ishlov berish sifatini sezilarli darajada pasaytirishi, begona o‘tlarni samarali yo‘q qilmasligi va shu bilan birga ishlab chiqarish samaradorligiga salbiy ta’sir ko‘rsatishi ta’kidlangan. Tadqiqotlarda tuproqning fizik-mexanik xossalari - zichlik, qattiqlik, namlik va abraziv zarrachalar miqdori - freza ishchi qismlarining xizmat muddatiga bevosita ta’sir qilishi ilmiy asos bilan ko‘rsatib o‘tilgan. Shuningdek, ishchi organlarning xizmat muddatini oshirish maqsadida yuqori uglerodli po‘latlardan foydalanish, turli termik ishlov berish usullarini qo‘llash hamda yeyilishga chidamli qoplamalarni tatbiq etishning samaradorligi keltirilgan. Maqolada mahalliy va xorijiy tajribalarni solishtirish orqali freza pichoqlarining konstruktiv material turi va termik ishlov berish darajasining yeyilish darajasiga ta’siri tahlil qilingan. Muallif tomonidan frezali kultivator ishchi organlarining resursini oshirishga qaratilgan istiqbolli texnologik yechimlar, jumladan innovatsion texnologiyalarni joriy etish, mahalliy xomashyolardan oqilona foydalanish va dala sharoitida keng qamrovli sinovlarni davom ettirish bo‘yicha tavsiyalar berilgan. Ushbu natijalar qishloq xo‘jaligi mashinalarining samaradorligini oshirish, ishlov berish sifatini yaxshilash va ishlab chiqarish resurslarini optimallashtirishga ilmiy asos yaratadi.