(untitled) (Вестник транспорта - Transport xabarnomasi, 2025)
Ushbu tadqiqot volfram karbidi-kobalt tizimida sementitlangan karbidlarini yuqori bosim va yuqori harorat (YuBH) sharoitida sintez qilishning yangi usulini taklif etadi. Tadqiqotning maqsadi bu ushbu ikki komponentli tizimda qattiqlik va mustahkamlik o‘rtasidagi bog‘liqlik muvozanat muammosini bartaraf etishdan iborat. WC-Co kompozitlari termobarik sharoitlarda ya’ni 4–8 GPa va 1200–2200 °C harorat intervalida elementar volfram, uglerod va kobaltdan to‘g‘ridan-to‘g‘ri sintez yo‘li bilan olinib, bunda WC fazasining hosil bo‘lishi va zichlanishning bir bosqichda amalga oshishiga imkon berdi. Strukturaviy tahlil va sinovlari ilmiy tadqiqotda o‘tazilib, bunda rentgen difraksiyasi (X-ray diffraction - kristall panjaraning tuzilishi, fazalar tarkibi va donachalarning o‘rtacha o‘lchami, skanerlovchi elektron mikroskopiya (Scanning electron microscopy) - material yuzasining mikrostrukturasini, donachalar shakli va o‘lchami, nuqsonlar, hamda transmissiya elektron mikroskopiya (Transmission Electron Microscopy) - kristallografik ma’lumotlarnng natijalari keltirib o‘tilgan. WC-Co olinagan kompozitlar yuqori qattiqlikka >13 GPa va yuqori qovushqoqlik (>12 MPa·m½ ) ko‘rsatkichlariga erishish uchun ilmiy olib borilgan. Bu ishlab chiqarishda ommabod qo‘llanadigan odatdagi WC-6Co sinfiga xos bo‘lgan fizik qiymatlarga erishish ko‘zda tutilgan.