(untitled) (Вестник транспорта - Transport xabarnomasi, 2025)
Ushbu tadqiqot volfram karbidi-kobalt (WC-Co) tizimida sementlangan karbidlarini yuqori bosim va yuqori harorat (YuBH) sharoitida sintez qilishning yangi usulini taklif etadi. Tadqiqotning maqsadi bu ushbu ikki komponentli tizimda qattiqlik va mustahkamlik o‘rtasidagi bog‘liqlik muvozanat muammosini bartaraf etishdan iborat. WC-Co kompozitlari termobarik sharoitlarda ya’ni 4 8 GPa va 1200 2200 °C harorat intervalida elementar volfram, uglerod va kobaltdan to‘g‘ridan-to‘g‘ri sintez yo‘li bilan tashkil qilinib olinib, bunda WC fazasining hosil bo‘lishi va zichlanishning bir bosqichda amalga oshishiga imkon berdi. Strukturaviy XRD, SEM va TEM kabi tahlillardan so‘ng, mexanik sinovlar o‘tilgan boshqich natijalari maqolada aks ko‘rsatilgan. Mexanik sinovlardan - qattiqlikga, qovushqoq sinishga, ishqalanishga bardoshlilikga va elektrofizik xossalardan – elektr qarshilikga va magnit to‘yinganlik kabi parametrlar uchun bajarilgan. Yuqori bosim va haroratda olingan WC-Co kompozitlar 13 15 GPa qattiqlik va 12 14 MPa·m½ qovushqoq sinishga chidamlilik ko‘rsatkichlariga erishilib ishlab chiqarishda keng qo‘llanadigan WC-6Co sinfiga xos bo‘lgan qiymatlardan, ya’ni 12 14 GPa qattiqlik va 8 11 MPa·m½ qovushqoqlik kabi ko‘tsatgichlardan yuqoridir. Natijalar shuni ko‘rsatadiki, YUBH sintezi kompozit materialning yuqori zichlikka erishishini ko‘rsatib, bir xil tarkibli WC-Co materiallarini yuqori mexanik xossalar va issiqlikka bardoshlikni hosil qiladi va an’anaviy sinterlash texnologiyasiga samarali alternativ jarayon sifatida taklif etilishi mumkin.