(untitled) (Вестник транспорта - Transport xabarnomasi, 2025)
Mazkur maqolada shahar avtotransport oqimlari tovush darajasini nazariy baholash masalasi ko‘rib chiqilgan. Shahar muhitida, ayniqsa ko‘p qavatli turar-joylar yaqinidan o’tgan shoh ko’chalarda harakatlanuvchi avtomobillar oqimi tovush darajasi (dB(A) qiymatlardagi insonlar eshitadigan tovush darajasi) insonlar salomatligiga salbiy ta’sir ko‘rsatuvchi o’ta zararli omillardan biri hisoblanadi. Avtotransport oqimlarining shovqinini fizik parametrlari va xususiyatlari kvazitsilindrik tovush to‘lqinlari modeliga tayangan holda aniqlandi va sanitar-gigienik baholandi.