(untitled) (Вестник транспорта - Transport xabarnomasi, 2025)
Bu ilmiy maqolada poyezd dispetcheri uchastkasida marshrutlarni avtomatik tayyorlash uslubiyatlari ko‘rib chiqilgan. Hozirgi kunda poyezdlar harakatlanayotgan uchastkalardagi, ushbu muammoni hal qilishda poyezd dispetcheri yuqori malakasi hamda, o‘zining tajribasidan foydalangan holda, poyezdlar harakati jadvalini, ya’ni kesishtirish va quvib o‘tish stansiyalarini aniqlashni hisoblash usuli orqali, stansiyalarda poyezdlar uchun marshrutlar tayyorlanmoqda. Ushbu jarayon Petri tarmog‘i yordamida modellashtirilgan. Marshrutlarni tuzish jarayoni poyezdlarni harakatlanayotgan stansiyalarida turib qolish shartlarini tekshirgan holda modellashtirilgan. Marshrut tayyorlashda signallashtirish, markazlashtirish va blokirovkalash qurilmalarining holati, poyezdlar marshrutlarini tayyorlash vaqtlarini inobatga olingan. Qilingan hisob kitob natijalaridan poyezdni stansiyadan jo‘natishga ruxsat beradi yoki taqiqlaydi. Stansiyadan poyezdni jo‘natish uchun, qabul qiluvchi stansiyaga poyezd kelishida hech qanaqa to‘siq bo‘lishi kerak emas.