(untitled) (Вестник транспорта - Transport xabarnomasi, 2026)
Ushbu maqolada bugungi kundagi global muammolardan biri atmosfera xavosini zararlanishida transport vositalarining ulushi xaqida yoritilgan. Sinov va xisob uslublari orqali avtomobilning ekologik xususiyatini baxolovchi ilmiy va amaliy natijalar berilgan. Transport vositalarining yillar kesimida o‘sish dinamikasi, tirbandlik va chorraxada chiqayotgan zararli gazlarning miqdori sinov orqali ko‘rsatilgan. Tadqiqot ob’ekti sifati benzinli IYD yengil avtomobil olingan bo‘lib, dvigatel salt ishlash rejimidagi chiqindi gazlari(CO, CH, NOx va CO2) o‘lchangan. Bu sinov orqali EBB avtomobilni ekologik bezararlik xususiyati qay darajada ushlab turishini, avtomobil konstruksiyasida qo‘llanilgan jixozlarni ro‘li va axamiyati, atmosfera tarkibining zararlanishida yengil transport vositalari ulushini taxlil qilishdan iborat. Olib borilgan ilmiy tadqiqotlarning natijalari asosiy ko‘zlangan maqsadimizga erishish uchun asos sifatida xizmat qiladi.