Shisha tolalari bilan kuchaytirilgan temirbeton to‘sinni mustaxkamlikka hisoblash (Вестник транспорта - Transport xabarnomasi, 2025)
Ushbu maqolada uzunligi 40 mm bo‘lgan shisha tolalarni bilan beton tarkibiga dispers armaturalashorqali fibrotemirbeton to‘sinlarning nazariy yuk ko‘tarish qobiliyati tahlil qilindi. Nazariy hisob ishlarishuni ko‘rsatdiki, tolalar miqdori 0.1÷0.5% oralig‘ida bo‘lganda to‘sinning maksimal yuk ko‘tarishqobiliyati sezilarli darajada oshadi. Eng yuqori samaradorlik 0.2% shisha tolali fibrotemirbetonto‘sinlarda kuzatildi. Olingan natijalar mavjud ilmiy adabiyotlar bilan mos kelib, dispersarmaturalashning samaradorligini nazariy jihatdan tasdiqlaydi. Ushbu ish konstruktiv samaradorliknioshirish, optimal tolalar miqdorini aniqlash va shisha tolali fibrobeton to‘sinlarning yuk ko‘tarishxususiyatlarini tahlil qilishga xizmat qiladi. Nazariy natijalarni eksperimental sinovlar bilan taqqoslashorqali kelgusidagi tadqiqotlar samaradorligini oshirish mumkin.