Yuqori bosim va haroratda sintez usuli bilan W-Cu-Co-C tizimli kompozitning strukturaviy tahlili (Вестник транспорта - Transport xabarnomasi, 2025)
Ushbu tadqiqot volfram karbidi-kobalt tizimida sementitlangan karbidlarini yuqori bosim va yuqoriharorat (YuBH) sharoitida sintez qilishning yangi usulini taklif etadi. Tadqiqotning maqsadi bu ushbuikki komponentli tizimda qattiqlik va mustahkamlik o‘rtasidagi bog‘liqlik muvozanat muammosinibartaraf etishdan iborat. WC-Co kompozitlari termobarik sharoitlarda ya’ni 4–8 GPa va 1200–2200 °Charorat intervalida elementar volfram, uglerod va kobaltdan to‘g‘ridan-to‘g‘ri sintez yo‘li bilan olinib,bunda WC fazasining hosil bo‘lishi va zichlanishning bir bosqichda amalga oshishiga imkon berdi.Strukturaviy tahlil va sinovlari ilmiy tadqiqotda o‘tazilib, bunda rentgen difraksiyasi (X-ray diffraction- kristall panjaraning tuzilishi, fazalar tarkibi va donachalarning o‘rtacha o‘lchami, skanerlovchi elektronmikroskopiya (Scanning electron microscopy) - material yuzasining mikrostrukturasini, donachalarshakli va o‘lchami, nuqsonlar, hamda transmissiya elektron mikroskopiya (Transmission ElectronMicroscopy) - kristallografik ma’lumotlarnng natijalari keltirib o‘tilgan. WC-Co olinagan kompozitlaryuqori qattiqlikka >13 GPa va yuqori qovushqoqlik (>12 MPa·m½ ) ko‘rsatkichlariga erishish uchunilmiy olib borilgan. Bu ishlab chiqarishda ommabod qo‘llanadigan odatdagi WC-6Co sinfiga xos bo‘lganfizik qiymatlarga erishish ko‘zda tutilgan.