Chirchiq daryosidan o‘tadigan avtoyo‘l ko‘prigida seysmik himoya tizimini ishlab chiqish (Вестник транспорта - Transport xabarnomasi, 2025)
Ko‘priklar transport tizimining uzluksiz ishlashida muhim ahamiyatga ega bo‘lib, kuchli seysmik ta’sirlar ularning barqarorligiga katta xavf tug‘diradi. Mazkur maqolada Chirchiq daryosi ustidan o‘tgan avtomobil yo‘lidagi ko‘prikni zilzilalardan himoyalash masalalari yoritilgan. Ishda xalqaro va mahalliy normativ xujjatlarga asoslangan holda seysmik himoya tizimlari – energiya so‘ndiruvchi dempferlar, tayanchlar va poydevorlarni mustahkamlash choralari tahlil qilinadi. Shuningdek, ko‘priklarning dinamik modeli asosida seysmik ta’sirlarni kamaytirish usullari ko‘rib chiqilib, samarali konstruktiv yechimlar tavsiya etiladi. Tadqiqot natijalari avtomobil yo‘llarida seysmik xavfsizlikni oshirish, transport inshootlarining ishonchliligini ta’minlash va zilziladan keyingi iqtisodiy yo‘qotishlarni kamaytirishga xizmat qiladi.