Xalqaro tajriba asosida mahalliy jamoat transporti samaradorligini oshirish (Вестник транспорта - Transport xabarnomasi, 2025)
Toshkent shahri jadal rivojlanib, yirik megapolisga aylanib borayotganligi sababli, shaharda avtomobil harakati tobora zichlashib, tirbandlik muammosi keskinlashmoqda. Bu esa jamoat transportiga bo‘lgan talabning ortishiga va samarali transport tizimini tashkil etish zaruriyatining yuzaga kelishiga olib kelmoqda.Ushbu maqolada rivojlangan xorijiy davlatlarning jamoat transportini rejalashtirish, boshqarish va samaradorligini oshirish borasidagi ilg‘or tajribasi tahlil qilingan. Xususan, transport infratuzilmasini rivojlantirish, yo‘lovchi oqimlarini boshqarish, ekologik toza transport turlarini joriy etish hamda zamonaviy raqamli texnologiyalar asosida yo‘lovchilarga xizmat ko‘rsatish bo‘yicha amalga oshirilgan muvaffaqiyatli tajribalar o‘rganilgan. Shuningdek, maqolada xalqaro tajribani o‘rganish orqali mamlakatimiz sharoitida uni moslashtirish va joriy etish imkoniyatlari tahlil qilingan. Transport tizimining samaradorligini oshirish, yo‘lovchilarga qulaylik yaratish va atrof-muhitga ta’sirini kamaytirish bo‘yicha xorijiy tajribadan foydalanish istiqbollari ko‘rib chiqilgan. Mazkur tadqiqot natijalari kelajakda O‘zbekiston shaharlarida barqaror va samarali jamoat transport tizimini shakllantirishga hissa qo‘shishi mumkin.