Binolarni seysmik to‘lqinlardan himoya qilishda seysmik to‘siqning masofaviy joylashuvi samaradorligini aniqlash (Вестник транспорта - Transport xabarnomasi, 2025)
Maqolada binoga seysmik sirt to‘lqinlarining ta’siri Plaxis 3D dasturiy majmuasi yordamida сhekli elementlar usulini qo‘llagan holda aniqlangan. Har bir nuqtadagi kuchlanish, ko‘chish, tezlik va tezlanishning amplitudalari aniqlangan va kamaytirish maqsadida seysmik to‘siq qo‘llanilgan hamda seysmik to‘siq bilan bino oraliq masofasini o‘zgartirish orqali samaradorligi aniqlangan. Seysmik to‘siqlar bino markazidan radiusi 24, 26, 28 va 30 metr uzoqlikda qalinligi 1 metr va balandligi 3 metrli qilib joylashtirilgan va to‘siqsiz hol natijalari bilan taqqoslangan va samaradorligi tahlil qilingan.